Skip to main content
Een (lang) weekend weg? Dublin is het perfecte uitje, vrijwel alles is op loopafstand van elkaar. Er zijn overal vrolijk gekleurde deurtjes, authentieke winkeltjes en hippe cafés. Natuurlijk kun je Guiness en wiskey proeven, struinen langs de Temple Bar of bezoek een toffe theatervoorstelling in deze Ierse hoofdstad.

Periode: 3 nachten (april)

Verblijf: The Dublin Central Hostel

Highlights

Doors of Dublin

Het lijkt wel of in Dublin ieder huis een unieke voordeur moet hebben. Overal zie je vrolijk gekleurde voordeuren met mooie sierbogen eromheen. Tijdens het wandelen door Dublin vind je talloze deuren, leuk om vast te leggen!

Temple Bar district

Hét uitgaansgebied van Dublin, in het oude middeleeuwse centrum. Er zijn hier meer dan 150 pubs en restaurants. Het is een vrij toeristische buurt om doorheen te wandelen, vanaf de Liffeyrivier in het noorden tot Dame Street in het zuiden en Fishamble Street tot Westmoreland Street. Er zijn ook mooie (historische) gebouwen te zien in dit district. Wij raden aan om overdag rond te lopen, ’s avonds is het afgeladen vol met toeristen en uitgaanspubliek.

Trinity College Library & Book of Kells

Dit is misschien wel dé bezienswaardigheid van Dublin: Trinity College Library. Deze gigantische bibliotheek is ontzettend indrukwekkend. Er zijn wanden van 65 meter lang met daarin zo’n 200.000 boeken. Trinity College is de oudste universiteit van Ierland. Je toegangskaartje voor de bibliotheek geeft je ook toegang tot de tentoonstelling “Book of Kells”, een rijkelijk versierd manuscript uit het jaar 800. Let op: Er staat vaak een enorm lange rij!

Guinness Storehouse & Wiskey distillery bezoek

Dit is een museum dat draait om het favoriete drankje van de Ieren: Guinness. Je kunt kiezen voor een rondleiding en/of voucher pakketten. Je kunt zelfs leren je eigen Guinness te tappen! Uiteraard sluit je de rondleiding af met een pint aan de bar op de bovenste verdieping, met een fijn uitzicht over de stad.

Bij de Teelings Distillery in Dublin kom je meer te weten over de geschiedenis en het productieproces van whiskey.

Oude theaters

Als theatermaker en regisseur vond ik het leuk om een lokale voorstelling te bezoeken. Het Smock Alley Theatre is een bijzonder theater, met een bijzondere programmering. Ze hebben bijzondere zalen waaronder de “Boys’ School”, een oude kerk waar het publiek in een spiraalvormige opstelling zit. Zeker een bezoekje waard als je theaterliefhebber bent!

Stadsparken & Shoppen

Er zijn heel wat fijne stadsparken te vinden in Dublin, ultiem relaxen in de zon en je vermoeide voetjes even wat rust geven.

Je kunt in Dublin ook goed shoppen, er zijn veel leuke markten en boetieks. Ga bijvoorbeeld eens naar het Creative Quarter, bij South William Street en Exchequer Street.  hier zijn een hoop leuke hippe pop-up stores.

Eten & Drinken

Food, food & food

Na heerlijk rondlopen is het natuurlijk fijn om op leuke plekken koffie te drinken en te eten.

Ontbijt, Koffie & Taart (en meer!)

Onze favoriete spot: Fumbally Cafe. Een ontzettend gezellig en sfeervol tentje in een mooie grote loftachtige ruimte. De koffietent 3FE mag je niet missen, hij zit inmiddels op meerdere plekken in de stad. Ze hebben ook hele gezonde snacks en heerlijke brownies.

Daarnaast is in het midden van het centrum Kaph (Drury Street). Een heel klein tentje met diverse speciale koffies. Net buiten het centrum vind je Love Supreme, de koffie is heel erg goed en de plek is heel sfeervol ingericht.

Verse thee in Dublin, daar weten ze wat van. Een bijzonder plekje in het centrum is Clement and Pekoe, een perfect plekje om even tot rust te komen.

Ook de koffietent Vice mag niet ontbreken, dit zit in het café-restaurant WigWam.

Eten bij EAT YARD 

Foodfestivals zijn onze favoriet! En in Dublin heb je “EAT YARD”, een hippe hotspot vlakbij het Portobello Kanaal. Hier vind je talloze street-food kraampjes. Let op, toen wij er waren was het cash-only. Maar er was wel vlakbij een ATM.

Vervoer & praktische tips

Dublin is een relatief kleine stad, je kunt heel makkelijk overal naartoe lopen. Maar ze verhuren ook Dublin Bikes, waarmee je jezelf makkelijk kunt vervoeren.

Gebruik een offline map (bijv. Maps.me of Ulmom Pro) en ‘pin’ daarin alles vast wat je wilt gaan zien. Zo maken probeer ik altijd een overzicht te krijgen van wat waar is en daardoor te kijken wat je gemakkelijk kan bezoeken.

Tip: zoek je een leuk koffietentje? Zoek dan een van de bovengenoemde hotspots op op Instagram en kijk of het je aanspreekt! Of bekijk onze stories van Dublin op @travelgingers

Leave a Reply