Skip to main content

Een bijzondere rondreis door een land waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. In deze blog vind je onze reisroute en (praktische) tips! 

Met een ondergaande zon, een verse mojito in je hand en een Cubaanse sigaar op je onderlip. Vanuit diverse barretjes klinkt Caribische muziek. Oldtimers rijden langs en geen wifi, even terug in de tijd.
Reizen door Cuba is een unieke ervaring die wij iedere reiziger kunnen aanbevelen.

Periode:  2 weken (februari)

Reisroute:  Havana – Viñales – Cienfuegos – Trinidad – Varadero – Havana

Cuba

Casa Particular

Dé manier om in Cuba te overnachten is bij de Cubanen zelf, in een ‘Casa Particular’. Dit is eigenlijk een soort B&B in Cubaanse sferen. Je herkent de Casa’s aan een soort ankertjenaast de voordeur, hiermee laten de bewoners zien dat ze kamers verhuren. Mocht de casa vol zijn, kent de eigenaar altijd nog wel een broer van de buurman van een vriend die een kamer heeft. Toch liever van tevoren boeken? Dat kan via: Homestay.com

Je hebt je eigen slaapkamer, meestal met een badkamer. Bij vrijwel alle Casa’s kun je een ontbijt boeken en soms ook avondeten als je dat wilt. Bij zo’n Casa leer je dus ook de lokale bevolking kennen en Engels spreken ze nauwelijks. Maar toch krijg je van hen de mooiste plekjes te horen, de beste restaurantjes en hier kan geen enkele reisgids aan tippen.

Wij hadden hele fijne Casa’s en noemen die per locatie in deze blog!

Havana

Vaak zal je reis beginnen in Havana, de bruisende hoofdstad van Cuba. Dompel je direct onder in de Cubaanse cultuur. Struin door de straten van Havana Vieja, neem een kijkje op Plaza de la Revalucíon, bezoek de boekenmarkt van Plaza de Armas, bezoek de Calle de Hamel, een steegje met Afro-Cubaanse culturen waar iedere zondag volop gedanst wordt. Wandel langs de Malecon (boulevard) onder de palmbomen. En boek een tour in een heuse oldtimer!

Casa: Casa Ladys (2 nachten)

Viñales

Vanuit Havana moet je absoluut richting het westen van het eiland reizen, hier beland je midden in ‘la tierra del tabaco’, oftewel: het groene vruchtbare land waar volop tabaksplanten groeien. In deze vallei, Viñales, tref je ook allerlei grote houten boerderijen aan, overal lopen baardjes en op iedere veranda staat een schommelstoel. Viñales heeft charme! Wij gingen per bus met Viazul, dit staatsbedrijf biedt de comfortabele bussen aan op logische routes door Cuba. Je kunt je bus tickets ook van tevoren al online reserveren.

Een bijzondere ervaring is paardrijden dwars door de vallei van Viñales. Wij deden dit via VisitaVinales. Een fantastische ervaring.

Een prachtig uitzichtpunt vind je bij Hotel Jazmines en Balcon del Valle, hier kun je vanuit het centrumpje van Viñales naartoe hiken. Deze tocht is zo’n 4 km.

Lekker eten doe je in Viñales bij El Olivo, het kan zijn dat je soms even moet wachten op een plekje. Een ander leuk uitstapje is vanuit Viñales naar Cayo Jutias, in een auto taxi collectivo reis je dwars door kleine dorpjes naar een strand met een groot mangrovebos en een vuurtoren.

Casa: Casa Naca & Geo (3 nachten)

Cienfuegos

Vanuit Viñales met de bus van Viazul richting Cienfuegos. Cienfuegos is een redelijk moderne havenstad in het centrum van Cuba. Rondom Cienfuegos vind je grote watervallen, adembenemende uitzichtpunten en bijzondere wildlife.

In het centrum wandel je naar Punta Gorda, het meest zuidelijke punt in Cienfuegos. Onderweg loop je over de grote boulevard langs imposante gebouwen zoals bijvoorbeeld Club Cienfuegos. Als je verder wandelt kom je bij Palacio de Valle, een sierlijk paleis dat tegenwoordig een restaurant én rooftopbar is. Een goede plek voor een mojito of een rumcola!

Casa: Hostal La Verde (1 nacht)

Trinidad

Onze favoriete plek in Cuba was absoluut het stadje Trinidad. Met een ondergaande zon, een verse mojito in je hand en een Cubaanse sigaar op je onderlip, geniet je op de trappen van het prachtige Plaza Mayor, het centrum van de stad. Vanuit diverse barretjes klinkt Caribische muziek. In Cuba was er (in de tijd dat wij er waren) echt nergens wifi, dus even helemaal offline.

Vanuit Trinidad kun je naar Vegas Grande. Met een grote oude legertruck wordt je ernaartoe gereden, als je via CubaTours gaat. Vegas Grande is een indrukwekkende waterval waarin je als welverdiende beloning na de pittige hike kan zwemmen in het kraakheldere water. Deze waterval ligt in National Park El Cubano. Op de terugweg richting de oude legertruck kom je langs een oud Cubaans boerderijtje waar lekkere verse thee ingeschonken wordt voor je

Ook kun je vanuit Trinidad naar Playa Ancon reizen, een strand in het zuiden van Cuba. Een mooi strand waar je heerlijk kunt genieten van je boek, met een parasolletje en hele goedkope cocktails!

Eten in Trinidad kan o.a. bij Son Ananda, wat meer op een museum lijkt dan een restaurant. Absoluut een bijzondere ervaring. Ook El Botija is een leuk restaurantje waar je samen met anderen aan picknick tafels zit. Bij de echt goede restaurants in Cuba zul je vaak buiten even moeten wachten. El Botija was echt onze favoriet!

Casa: Casa Mirellis (3 nachten)

Varadero

Misschien wel de mooiste azuurblauwe zee die we ooit gezien hebben! In Varadero waan je je ineens in een ander Cuba, hier zijn veel meer toeristen die niet rondreizen maar slechts op één plek blijven vanwege de fantastische stranden in all inclusive resorts. Zonde want Cuba heeft zoveel te bieden! Maar desondanks is de zee zó betoverend mooi en het is altijd goed weer. Ultiem relaxen dus na je rondreis!

Casa: Ernesto & Lianut (2 nachten)
Hotel: Starfish Resort (1 nacht)

Praktische tips!

  • Visum– vraag optijd een e-visum aan, dit kan via e-visums.nl of via de ANWB winkel.
  • Verklaring zorgverzekering – Je moet om Cuba in te mogen reizen een Engelse verklaring van de zorgverzekering hebben. Dit kun je heel gemakkelijk aanvragen bij je zorgverzekeraar als je aangeeft dat je het nodig hebt voor Cuba.
  • Vervoer– Huurauto, taxi of bus. Viazul is de fijnste busorganisatie, je koopt je tickets makkelijk online of via een Viazul kantoor ter plekke. Een taxi collectivo samen met andere reizigers is ook een optie.
  • Internet – alleen toeristen kunnen op sommige plekken waar een ETECSA wifi hotstpot is. Je herkent de plekken aan locaties waar ineens heel veel mensen samen zitten met telefoons en tablets. Om toegang te krijgen heb je een code nodig, die krijg je op een kraskaart bij een ETECSA kantoor. 1 uur internet kost 1 CUC. Je hoeft dit niet in 1x op te maken.

Let op!Sinds 2019 hebben Cubanen toegang tot mobiel internet. Het is erg duur en nog ontoegankelijk voor toeristen. Er zijn dus wel dingen aan het veranderen. Steeds meer casa’s hebben een wifi hotspot, waar je wederom een kraskaart voor nodig hebt als toerist.

  • Rijbewijs – Zorg voor een internationaal rijbewijs, dit kunt je gemakkelijk aanvragen bij de ANWB.
  • Creditcard & ATM– Zorg voor een creditcard en verhoog van tevoren je limiet, neem voldoende cash op als je in grote steden bent. Er zijn weinig werkende ATM’s. Er zijn zelfs speciale wisselkantoortjes in Havana.
  • Offline map– Gebruik bijvoorbeeld maps.me of Ulmom Pro en ‘pin’ daarin alles vast wat je wilt gaan zien. Zo proberen wij altijd een overzicht te krijgen van wat waar is en wat je kunt bezoeken. Zo vorm je ook gemakkelijk een reisroute.
  • Hotspots– Zoek je een leuk eettentje? Zoek dan een van de bovengenoemde hotspots op op Instagram en kijk of het je aanspreekt! Of bekijk onze stories van CUBA op @travelgingers
Aftermovie

Leave a Reply