Skip to main content

Valencia, wij noemen het ook graag het Utrecht van Spanje, want wát is dit een fantastische stad, met een dorps karakter én heerlijk om te ontdekken. Wij verbleven er 3 nachten in de voorjaarsvakantie. Het is relatief klein en daardoor is eigenlijk alles te lopen en vrij overzichtelijk.

Periode: 3 nachten (februari)

Verblijf: Ciudat Vela (vlakbij de Cathedral Reina)

Highlights

Mercado Central & Simple

Iedereen weet het wel, de Spanjaarden houden van eten, veel eten. Wij houden enorm van foodhallen en de Mercado Central is daarom ook echt een must-see tijdens je bezoek in Valencia. Overal kraampjes met vers fruit, groenten, noten, typische Spaanse olijfolie, vlees en vis. Alleen al zigzaggen door alle kraampjes is een uitje op zich. Koop onderweg nog een doosje versfruit, voordat je de Mercado Central verlaat.  

De Mercado de Colon werd in diverse reisgidsen en blogs ook aangeprezen als ‘foodhall’, maar wij vonden dit erg tegenvallen.

Als je dan toch bij de Mercado Central bent, vergeet dan niet nog een stukje door te lopen het centrum in naar de concept store SIMPLE, met allerlei lokale producten en hebbedingetjes. Heel leuk voor cadeautjes voor vrienden en familie.

Streetart in El Carmen

El Carmen is de oudste wijk van Valencia, dit zie je ook aan de kleine straatjes die kriskras door elkaar lopen. Heel leuk om doorheen te wandelen, met name omdat er ook heel veel toffe street art te zien is. El Carmen heeft ook wat leuke concept stores en bezoek zeker Santo Spirito, een heel toffe vintage winkel in El Carmen. Een tip is dan ook om eind van de ochtend een rondje winkeltjes te doen en daarna tijdens de siësta vanaf ongeveer 14.00 uur (want dan is veel gesloten) de streetart te bewonderen.

Ruzafa

Onze absolute favoriete wijk in Valencia, het ligt vlak onder het centrum. Al snel kwamen we erachter dat hier de leukste koffiebarretjes, caféetjes en winkeltjes zich bevonden. Welke wij echt adviseren? Zie onderaan deze blog!

’s Morgens vroeg op maandag troffen wij in Ruzafa een hele leuke markt vlakbij de Mercado Ruzafa, deze markt is vlak voor de siësta helemaal weg. Dus zorg dat je op tijd bent! Ook leuk in deze wijk, de concept/vintage store Petticoat, met allerlei hippe kleding en accessoires.

Fietsend door Valencia

Misschien wel dé activiteit die je in je citytrip moet inplannen: fietsen door Valencia. Na een dagje lopen wel leuk voor de afwisseling en je ziet weer veel meer van de stad.

Een fiets huren kan in Valencia echt op iedere straathoek, meestal voor circa € 10,-

Wij zijn gestart vlakbij ons hotel in het oude centrum en toen eigenlijk richting het noorden gefietst, vanuit daar het hele park door richting het strand. Let op: zoek snel een fietspad en volg die (ook al voelt het soms alsof dat om is), de Valencianen zijn niet zo gewend aan de talloze fietsers overal en zijn daarop dus ook niet berekend in het verkeer. Voor je eigen veiligheid is het dus handig om netjes de fietspaden te volgen, dan is fietsen in Valencia echt een eitje! En niet fietsen op de stoep, hier worden echt hoge boetes voor uitgedeeld.

Ook zijn er toffe (fiets)tours te boeken, zie onderaan de blog meer info hierover.

Park Turia

Valencia wordt als het ware omlijnt door een gigantisch groot park, Park Turia. Leuk weetje: dit is een rivierbedding van de Turia Rivier. Met allerlei sportvelden, speeltuinen, botanische tuinen en nog veel meer. Op je fiets kun je dit park heel mooi verkennen, maar ook een wandeling of een picknick kan prima in dit park. Veel van de locas brengen hier ook graag hun middag door. Zo’n uitgestrekt kilometers lang park is echt uniek.  

Arts & Sience Centre

Als je het park helemaal –met de klok mee- uit fietst, rijd je op een gegeven moment tegen een gigantische ‘romeinse helm’ aan, het Arts & Sience Centre. Een heel hip gebouw omringt door groen, echt heel tof en zeer fotogeniek.

Strand

Vanuit het Arts & Science Centre kun je een fietspad volgen richting het strand (er gaan ook bussen naartoe). Het mooie aan Valencia is dat je echt vlakbij het strand zit, dus zeker een bezoekje waard. Als je doorfietst ter hoogte van Playa de La Patacona het wat rustiger en hier zitten leuke eettentjes!

Eten & Drinken

Food, food & food

Natuurlijk is het alom bekend dat de Spanjaarden van eten houden, en gelukkig zijn er dan ook enorm veel leuke plekken om koffie te drinken, te eten en te terrassen.

We zullen bij elk tentje benoemen in welke wijk het zit.

Ontbijt, Koffie & Taart

In het centrum bestel je een heerlijk (gezond) ontbijtje en koffie bij Café Federal, in een mooi pand met leuke zitjes.

Opzoek naar echt fantastische taarten en een goede koffie? Bezoek je Café Nuez, een  beetje verstopt in het centrum en daardoor dus extra leuk om te bezoeken.  Het is een koffiecafeetje van de familie Tirado en er komen dan ook voornamelijk veel locals naartoe.  Tip: bestel 1 Carrot Cake en deel hem, want de stukken zijn enorm!

Een ander plekje voor een goed ontbijtje, koffie en/of taart: Dulce de Leche. Deze hotspot zit in de wijk Ruzafa en je kunt binnen gezellig zitten aan bijvoorbeeld picknick tafels, maar ook buiten op het terras.

Best brunch in town: ArtySana Café in Ruzafa, in deze hippe hotspot krijg je voor €9,- een verse jus d’orange, koffie, yoghurt en fruit schaaltje, sandwich én als klapper nog een stukje taart. Sla deze plek dus niet over!

Als je dan toch nog in Ruzafa bent, loop dan nog langs Buñoleria La Contraste voor de beste Churros van de stad. Mmm!

Lunch & Diner

Heerlijk Italiaans dineren (huh, in Spanje, jazeker!) eet je bij La Pappardella midden in het centrum. Echt een aanrader, want bij het aanzien van de borden loopt het water je al in de mond.

In Ruzafa kun je heel leuk lunchen/dineren bij Copenhagen, het interieur is strak Scandinavisch en het eten is allemaal vegetarisch (je hebt ook vegan opties). Het kan zijn dat je even bij de bar moet wachten voor je plekje, want het is een hippe hotspot in Ruzafa.

De hotspot die niet mag ontbreken aan je bezoek in Valencia, Las Mas Bonita. Deze hippe beachclub zit aan het strand ter hoogte van Playa de La Patacona. Een fantastisch zonnig terras aan de voorkant en een hele knusse binnentuin. Heerlijk healthy eten!

Op vele blogs wordt Sagardi getipt om te eten, vanwege de beroemde ‘pinchos’, kleine hapjes meestal op een broodje met een stokje erin. Het is ook zeker de moeite waard om de prachtige hapjes te eten en daarna je stokjes af te rekenen, echter het is vrij toeristisch. Dus écht de Spaanse sfeer zit er niet in.

Ga bijvoorbeeld naar La Santa, in de wijk Canovas, een gezellige tapasbar gerund door vier vrienden met een beetje een bruincafé sfeer. Geniet hier van de typische tapas tussen de Valencianen.  

Nog zo’n klein restaurantje is La Bodeguilla del Gato, typisch Spaans. Een knus klein restaurantje in het centrum, aan plaza del Negret.

(Speciaal) Biertjes, Wijn & Sangria

Midden in het centrum zit Tyris Café, een cafe met écht Valenciaanse biertjes. Zeker het proberen waard. In het centrum kun je heerlijke rode wijntjes drinken bij Rivendel, vlakbij het oude ziekenhuis.

In Ruzafa heb je vaak tot laat in de middag nog heerlijk zon, ga bijvoorbeeld zitten op de kruising van COMIC Cafe en Trentatres, onze favoriete terras spot tijdens deze trip! Verder is een absolute tip: Bar & Kitchen, voor heerlijke wijntjes of sangria. Deze hotstpot zit op een knus pleintje in het centrum van de stad, maar je moet wel even zoeken voor je het gevonden hebt. Ze hebben ook een fantastisch lekkere menu kaart! Echt een aanrader tijdens je bezoek in Valencia.

Vervoer & praktische tips

Het metro systeem van Valencia is heel goed, voor 4,80 koop je vanaf de Airport een metro kaartje richting centrum. Lijn 3 & 5 gaan rechtstreeks naar het centrum, vanuit daar kun je heel gemakkelijk richting je hotel lopen. Wij hebben verder eigenlijk alles te voet gedaan en dus een dagje gefietst. Met name omdat je dan gewoon het meeste ziet van de stad.  

Gebruik een offline map (bijv. Maps.me of Ulmom Pro) en ‘pin’ daarin alles vast wat je wilt gaan zien. Zo maken probeer ik altijd een overzicht te krijgen van wat waar is en daardoor te kijken wat je gemakkelijk kan bezoeken.

Tip: zoek je een leuk eettentje? Zoek dan een van de bovengenoemde hotspots op op Instagram en kijk of het je aanspreekt! Of bekijk onze stories van Valencia op @travelgingers

Leave a Reply