Skip to main content

Lissabon is een stad om heerlijk rond te struinen en te verdwalen in de kleine straatjes. Laat je verrassen door het moois wat deze stad te bieden heeft.

Periode: 3 nachten (februar)

Verblijf: Casa Do Jasmim by Shiadu 

Highlights

Afalma & Barrio Alto

Lissabon een stad waar je heel veel kan zien door gewoon rond te lopen. Dwaal door de kleine straatjes van Afalma, bezoek de vlooienmarkt (op dinsdagochtend). En kijk uit over de stad vanuit diverse uitzichtpunten bijvoorbeeld Santa Clara.
Aan de rand van Barrio Alto vindt je diverse leuke concept stores. Onderweg kom je wellicht ook nog Pink Street tegen.

Baixa & Chiado

De grote lift in Gotische bouwstijl is heel bijzonder omdat hij wijken verbindt die door het enorme hoogte verschil van elkaar gescheiden zijn. De lift is 45 meter hoog en vanaf boven heb je een wederom een prachtig uitzicht. Je hoeft overigens niet per se met de lift om naar boven te kunnen. Wij hebben de trap gepakt!

Sintra

Maak een uitstapje naar Sinta, vanaf het centrum pak je heel gemakkelijk vanaf Santa Apolonia de trein naar Sintra voor 6 euro. In Sintra aangekomen koop je een kaartje voor bus 434 voor 5 euro en dan kun je langs diverse paleizen, bijv. Castillo Pena of Castelo dos Mouros. Je kunt met je busticket in- en uit stappen. De paleizen zijn zeer fotogeniek, wij hadden helaas de pech dat het met bakken uit de hemel viel. Het was daardoor wel lekker rustig.

Torre de Belém

Vanaf Cais do Sodré pak je de trein naar Belém met eindbestemming Cascais, uitstappen bij halte Belém. Vanaf daar kun je via het water door de tuinen van Belém wandelen en natuurlijk langs Manteigaria, Pastels de Nata, de bakkerij waar de bekende Portugese gebakjes gemaakt worden.

Nadat je de Torre de Belém hebt bezocht is het leuk om met de tram 15E terug te gaan richting Lissabon, met onderweg nog een stop bij de brug.

Ponte 25 de Abril & LX Factory

Vanuit de tram 15E loop je hier zo naar toe, de brug lijkt sprekend op de Golden Gate in San Francisco. Vervolgens loop je onder de brug door naar LX Factory.

De LX Factory ligt onder de brug en is helemaal hip. Het is industrieel, er zijn talloze conceptstores te vinden en creatieve ondernemers aan het werk. En je vindt er een hele hoop koffietentjes, restaurantjes, barretjes en te gekke winkeltjes.

Eten & Drinken

Food, food & food

De eerste avond kregen wij de tip dat een écht Portugees restaurantje klein moet zijn en vol met kleine tafeltjes. Tascardoso Restaurante is hier een mooi voorbeeld van. Heerlijk en betaalbaar eten.

En absoluut favoriet in Lissabon is de Time-Out Market. De Foodhallen van Lissabon, je kunt van alles proeven en de sfeer is heerlijk. Eten bij La Pharmacia (reserveren van te voren) is ook een beleving, in een oude apotheek kun je eten. Denk hierbij aan een EHBO doos als wijnkoeler, cocktails in apothekers flessen etc.

Bij LX Factory is het leuk om aan te schuiven aan de lange (enige) tafel in de zaak van Meza. Belangrijke regel: er is geen bestek en je deelt je eten. Gezelligheid gegarandeerd!

PARK is de plek om een drankje te doen ’s avonds, een rooftopbar op de top van een parkeergarage. Je route ernaartoe is al een beleving!

Voor een biertje met een uitzicht ben je bij Lost-In op de juiste plek.

Ontbijt, Koffie & Lunch

Er zijn ontzettend veel leuke plekjes om koffie te drinken in Lissabon, zoek wel vooral naar de speciale plekjes en niet de drukke toeristische terrassen van Baixa.

Copenhagen Coffee Lab heeft meerdere locaties in de stad en is erg fijn qua sfeer. Ook Heim Cafe is gezellig!

Bij de LX Factory zou ik adviseren om bij Wish Coffee plaats te nemen.

Verder lunchen bij Hello, Kristof is een aanrader en een afternoon Pink Latte bij Dear Breakfast.  Volg @lisbonfoodies voor nog meer hippe plekjes.

Vervoer & praktische tips

Het metrosysteem van Lissabon is heel goed, voor 6 euro kun je 24 uur onbeperkt reizen met het openbaar vervoer. Wij hebben echter ook heel veel gelopen omdat je dan gewoon enorm veel ziet van de stad.
De metro van en naar het vliegveld is ook supersnel en makkelijk.  

Gebruik een offline map (bijv. Maps.me of Ulmom Pro) en ‘pin’ daarin alles vast wat je wilt gaan zien. Zo maken probeer ik altijd een overzicht te krijgen van wat waar is en daardoor te kijken wat je gemakkelijk kan bezoeken.

Leave a Reply