Skip to main content
Een heerlijke stad voor een citytrip. De iconische kleine straatjes, de gekleurde huisje en een prachtig uitzicht over de rivier de Douro.

Periode: 3 nachten (juli)
Hotel: Boavista Guest House 

Highlights

Prachtige blauwe tegeltjes

De typische Azulejos, zijn beschilderde blauw/witte tegeltjes, je vindt ze op diverse plekken in de stad. Heerlijk om er een wandelroute aan de wijden. Zo bezoek je bijvoorbeeld: Igrecia do Carmo, Igreja de Santo Ildefonso, Capela das Almas, of het São Bento station.

Rue de Flores

Een gezellige straat vol met leuke cafeetjes, winkeltjes en overal op de balkonnetjes hangen… bloemen!
’s Avonds klinkt er gegarandeerd muziek door de straat. Dus zeker een bezoekje waard tijdens je bezoek in Porto.

Largo da Pena Ventosa

Een beetje verstopt, maar het zoeken waard. Largo da Pena Ventosa, het kleurrijkste pleintje van Porto. Tip: pin de locatie op GoogleMaps en neem even de tijd om te zoeken.

Luis I Brug

Over de Douro rivier loopt een gigantische brug, je kunt onderlangs of bovenlangs naar de overkant. Wandel over de brug tijdens de zonsondergang, met een prachtig uitzicht over de stad.

Cais de Ribeira

De drukste en meest toeristische plek in Porto, wel vol gezelligheid aan het water. Er zijn talloze terrasjes, straatmuzikanten en verkopers. Let op! Je betaalt hier op het terras wel de hoofdprijs.

Port Proeven

Dit mag niet ontbreken aan je citytrip in Porto. Er zijn vele tours te boeken waarbij je een rondleiding krijgt door de kelders en afsluit met een port proeverij. Wij bezochten Sandeman. Tip: reserveer van te voren je plekje, zodat je zeker weet dat je mee kunt met de tour.

Livraria Lello

Een van de mooiste boekenwinkels ter wereld, dat is het zeker. Maar het is ook -voor ons- veel te toeristisch. Er staat elke dag een gigantische rij voor de deur en binnen is het dusdanig druk dat je eigenlijk snel weer naar buiten wil. Een absolute must? Voor ons niet.

Als je toch graag de Livraria Lello bezoekt: koop je kaartje van tevoren, voor €5 krijg je een voucher en kun je door de snelle rij naar binnen. En ga vroeg, direct om 09.30 uur zodra de winkel opent.

Fietsen huren

Als typische Nederlanders vinden wij het toch altijd leuk om te fietsen door een stad. Bij TT3ways fietsen gehuurd aan de rand van de rivier. Vanuit daar kun je gemakkelijk gaan rondfietsen. Je kunt er ook voor kiezen om de Luis I brug over te gaan en aan de andere kant te fietsen. Bij de fietsverhuur hebben ze vaak kaarten met routes klaarliggen.

Het eerste deel door de stad is wat onrustig fietsen, maar daarna wordt het makkelijker en rustiger. Tip: ga fietsen tijdens de siësta, dan is het aanzienlijk rustiger op de weg.

Bezoek het strand

Een absolute tip tijdens je verblijf in Porto, het strand bezoeken. Je kunt met de fiets naar het strand fietsen (circa 25 minuten) maar je kunt natuurlijk ook een bus pakken. Er gaan diverse bussen richting het strand. Bezoek bijvoorbeeld Praia do Aquario, een prachtig kiezelstrandje.

Eten & Drinken

Ontbijt, brunch, lunch en koffie spots

Er zijn ontzettend veel leuke plekjes om koffie te drinken in Porto, zoek wel vooral naar de speciale plekjes en niet de drukke toeristische terrassen.

  • Noshi Cafe – gezellig voor ontbijt/brunch
  • Combi Coffee Roosters – de aller beste koffie en ook nog eens heel leuk zitten.
  • Hungry Biker Cafe (loc. Rue de Flores) – Heerlijk ontbijt, pancakes, goede koffie.
  • Nicolai Porto – voor ontbijt/lunch en koffie en in een ontzettend leuke wijk met vintage winkeltjes.
  • Camelia Brunch Garden – als je gaat fietsen richting het strand, een fijne koffie stop.
  • My Coffee Porto – sluit af met koffie en een fenomenaal uitzicht over de Luis I brug. Bestel ook een Pastel de Nata erbij.

Diner

De eerste avond kregen wij de tip dat een écht Portugees restaurantje klein moet zijn en vol met kleine tafeltjes. Folias de Baco is hier een mooi voorbeeld van. Heerlijk en betaalbaar eten. Ook serveren ze de heerlijkste natuurwijnen. Dit restaurantje zit gauw vol. Dus reserveer van te voren voor je plekje.

In de gezellige straat Rue de Flores kun je ook eten bij Taberna do Largo, allerlei tapas hapjes en heerlijke wijnen. Perfect voor een avondje lekker eten dus.

Het leukste eettentje zit een beetje verstopt, maar als je het eenmaal hebt gezien wíl je er gewoon eten. Het is een terras op trappetjes naar beneden: restaurant Orpheu. Ze doen niet aan reserveringen, dus kom op tijd!

Even toe aan iets anders? Ga dan naar VietView een Vietnamees restaurantje. Een heel klein restaurantje met een héérlijke kaart (en cocktails op het menu).

Sangria & Gelatopia

De lekkerste sangria dronken wij aan het strand bij een heel gezellig barretje: Ibar Praia do Aquario. Lekker aan zee, onder een parasol tussen de rotsen met zonsondergang. Wat wil je nog meer?
Natuurlijk zijn er in de stad zelf ook talloze plekjes om lekker Sangria te drinken.

De lekkerste ijsjes haal je bij: Gelatopia. Ze hebben hier achter in de winkel ook een groot raam waar je de ijsmakers aan het werk kunt zien. En zoveel smaken, moeilijk kiezen!

Vervoer & praktische tips

In Porto is eigenlijk vrijwel alles goed te lopen, je traint wel je kuiten want stijl is het wel. Tip is dan ook om je plan zo te maken dat je niet voortdurend heen en weer loopt, heuvel op en af. Dan is het hartstikke goed te doen. Daarnaast heeft Porto ook een fijn metro netwerk.
Vanaf de luchthaven kun je ook direct met de metro naar het centrum (paarse lijn).
Wij gingen naar Porto met alleen handbagage, een duffel S. Meer lezen over wat je nodig hebt op reis? Klik hier.

Gebruik een online map (bijv. GoogleMaps, Maps.me, Ulmom Pro) en ‘pin’ daarin alles vast wat je wilt gaan zien. Zo proberen we altijd een overzicht te krijgen van wat waar is en daardoor te kijken wat je gemakkelijk kan bezoeken.

Tip: zoek je een leuk koffietentje, lunchspot of restaurantje? Zoek dan een van de bovengenoemde hotspots op op Instagram en kijk of het je aanspreekt! Of bekijk onze highlights van Porto op @travelgingers

Leave a Reply