Skip to main content
Na Marrakech is Fez een van de bekendste plekken om te bezoeken in Marokko. Je kunt er vanuit zowel Nederland als België direct naartoe vliegen, maar tijdens een rondreis in Marokko mag Fez ook zeker niet ontbreken. Fez is een stuk minder modern dan Marrakech en dat merk je direct zodra je de oude sfeervolle media met smalle steegjes binnenkomt. De medina is een doolhof van straatjes met winkeltjes en verdwalen ga je zeker!

Periode: 4 nachten (oktober)

Verblijf: Medina Social Club Hostel

Highlights

Medina, de leerlooierij en koranschool 

Na een nachtje slapen in je riad, dat is een typische benaming voor je verblijfblaas, is het tijd om Fez te ontdekken. Tip! Start je citytrip met een wandeling door de medina. Voor €25,- hebben wij ruim 4 uur heerlijk rondgestruind met een gids, die je van alles kan vertellen over Marokko en natuurlijk met name Fez. Je kunt deze wandeling vaak heel gemakkelijk boeken via je Riad.

Slenter door de smalle straatjes en je komt van alles tegen, handgemaakte sieraden, kleden, lampjes, kruiden en nog veel meer. Bezoek ook zeker een van de leerlooierijen, zo zie je van dichtbij waarom er zoveel leren tasjes in de medina hangen. Je leert hoe het leer gekleurd wordt en het hele maakproces. Je krijgt bij de ingang vaak een takje munt van de gids, want het stinkt behoorlijk!

Bezoek ook tijdens je rondleiding de koranschool Medersa Bou Inania. Een bijzonder stukje in de medina. Zodra je binnenstapt lijkt voel je direct een serene rust. Alle wanden, plafonds en vloeren zijn bijzonder betegeld of versierd met houtsnijwerk. Je kunt hier al voor 20 dirham (2 euro) naar binnen.

De Blauwe Poort  

The Blue Gate, beter bekend als de Bab Bou Jeloudis de belangrijkste westelijke ingang van Fez. De poort heeft zijn naam te danken aan de kobaltblauwe mozaïeken. Blauw staat overigens ook voor Fez, dat is de reden waarom het typische aardewerk uit Fez vaak blauw is, terwijl het groen aan de achterkant van de poort juist staat voor de islam. Vanuit de blauwe poort loop je ook naar het Jardin Jnan Sbil stadspark. Een groene oase om even bij te komen van het doolhof in de medina.

Zonsondergang met uitzicht op de Medina

Vanuit het oude centrum, de Medina, kun je in zo’n 15 minuten naar boven wandelen voor een adembenemend mooi uitzicht over de stad. Doe dit bij voorkeur rond zonsondergang! Het zachte rode licht van het ‘gouden uurtje’ werpt een mooie gloed over de stad. Vervolgens gaan de lichtjes aan in de stad en hoor je de moskeeën na elkaar aan gaan met het geluid van krekels op de achtergrond. Navigeer met je maps.me naar “Les Mérinides”, zo kom je bij het uitzichtpunt op de heuvel.  Het zal je verbazen hoe groot Fez is.

Winkeltje in, winkeltje uit

Het zal je niet verbazen dat de medina natuurlijk bekend staat om de vele winkeltjes. Elke verkoper van aardewerken, servies, kleding, lederwaren, tapijten, oliën en specerijen zal proberen je naar binnen te lokken.  Geef je eraan over en laat je verassen!

Zorg wel dat áls je wat wil kopen, je zeker 25% van de prijs afhaalt. Deze tip kregen wij van onze lokale gids die met ons de stadswandeling deed. Speel het onderhandel spelletje, anders betaal je sowieso veel te veel.

Kookworkshop

Dat de Marokkaanse keuken heel wat te bieden heeft wist je misschien al. Maar een kookworkshop is ook echt een aanvulling op je bezoek in Fez. Via je riad kun je dit vaak boeken. Je bezoekt de lokale groenten markt in de medina waar je je groenten koopt. Wij mochten in het Arabisch onze groenten bestellen, dit vonden de locals helemaal leuk natuurlijk.  Waarna je daarna heerlijk de keuken in duikt om fantastische gerechten te koken. En als afsluiter dineer je met je eigen gekookte diner!

Hammam bezoeken

Laat je scrobben in een échte hammam! Een hammam is een van oorsprong oosters badhuis, vaak naast een moskee, waar mensen samenkomen voor religieuze reiniging, lichaamsverzorging en ontspanning. In de authentieke hammams zijn mannen en vrouwen gescheiden. Je kunt als reiziger ook zeker een bezoek brengen aan een hammam.

Je wordt geschrubt en gesponst in combinatie met een sauna en kleimasker. Soms kun je er nog een massage aan toevoegen, dit is maar net wat je zoekt.

Vaak kun je dit via je verblijf (riad) goed boeken, maar ook zelf even rondneuzen levert goede resultaten op. Wij gingen naar: Hammam Mernissi & Spa, vlak bij de Blue Gate. Je kunt hier kiezen voor een privé hammam sessie, dan ga je naar een chiquere hammam. Of voor de publieke hammam, dit is waar ook de Marokkaanse locals naartoe gaan. Dit had onze voorkeur!

Eten & Drinken

Eten & Drinken 

Cafe Clock
Op iedere blog vind je deze hippe hotspot terug, met verschillende niveaus en een prachtig dakterras! Daarnaast hebben ze ook diverse activiteiten, zoals live muziek, kookworkshops en bioscoopvertoningen.

The Ruined Garden
Een beetje een verborgen binnenplaats, met shared dining. Super sfeervol en populair, dus ga op tijd of reserveer.

Yalla Yalla
Net buiten de medina, vlakbij de ‘Blue Gate’ vind je een klein foodtruck achtig tentje genaamd Yalla Yalla (betekent: kom op/we gaan). Een heel fijn plekje om even bij te komen na al het wandelen. Daarnaast ook een goede tussenstop als je naar het park Jardin Jnan Sbilwil gaan.

Nagham Café
Ook net buiten de medina, het Nagham Café. Helemaal bovenop zit je op een gesloten dakterras, met gedeelde heerlijke tajines en harira soep (soep met tomaat, linzen, kikkererwten). 

RSIF Café Restaurant Patisserie
Dit leuke tentje tipte onze gids, loop helemaal naar boven. Daar heb je een fantastisch groen dakterras met bloemen en hangplanten. Erg sfeervol met een prachtig uitzicht op de stad.

Biertjes & Wijn
In de medina zijn vrij weinig tentjes met bier en/of wijn. Ga hiervoor bijvoorbeeld net buiten de medina naar the Brittish Saloon. Hier vind je ook voornamelijk locals en ervaar je Fez weer vanaf een andere kant.

Vervoer & praktische tips

Vanaf het vliegveld is het het prettigst om een taxi te pakken naar de medina, indien je daar verblijft. Wij hebben dit kunnen regelen met onze Riad. Wel zo luxe na een vlucht direct de taxi instappen. Let op! Het laatste stukje moet je dan moeten lopen, want in de medina zijn geen auto’s. Zorg dus dat je een offline map hebt om jezelf er naartoe te navigeren.

Je kunt ook iemand op straat vragen je de weg te wijzen, de lokale inwoners kennen doolhofstraatjes van de medina als geen ander. Let wel op, hiervoor willen ze ook vaak een kleine fooi.

Gebruik een offline map (bijv. Maps.me of Ulmom Pro) en ‘pin’ daarin alles vast wat je wilt gaan zien. Zo maken probeer ik altijd een overzicht te krijgen van wat waar is en daardoor te kijken wat je gemakkelijk kan bezoeken.

Tip: zoek je een leuk eettentje? Zoek dan een van de bovengenoemde hotspots op op Instagram en kijk of het je aanspreekt! Of bekijk onze stories van Fez op @travelgingers

Leave a Reply