Een betoverend mooie reis door Azië!
Periode: 4 weken (juli/augustus)
Reisroute: Bangkok – Mandalay – Bagan – Kalaw – Inle Lake – Nyaung Shwe – Yangon – Siem Reap – Battambang – Phnom Pehn – Kampot – Sihanouksville – Koh Rong Samloem – Koh Rong – Sihanouksville – Bangkok
Myanmar
Mandalay
Om Myanmar te bezoeken adviseren wij om via Bangkok te vliegen. De vluchten naar Bangkok graag frequenter en vanuit daar reis je gemakkelijk door naar Myanmar met bijvoorbeeld AirAsia, NokAir of Bangkok Airways. Wij verbleven één nachtje in Bangkok en reisden toen naar Myanmar.
Mandalay vind je in het noorden van Myanmar, het is een grote drukke stad die gekenmerkt wordt door het koninklijk paleis midden in het centrum.
In Mandalay is het gebruikelijk om een taxi te regelen die je naar de highlights van de stad brengt, je kunt dit uiteraard ook zelf regelen per tuktuk. Maar na onze jetlag vonden wij dit wel zo relaxt. Voor 60.000 Kyat (circa 35 euro) bezochten we, de Hsinbyume Pagoda, Mingun Bell, Mingun Pahtodawgyi, de U-bein Bridge en Mandalay Hill. Je wordt bij je hotel opgehaald en de taxichauffeur wacht steeds op je terwijl je rondkijkt. Voor de entree van Mingun betaal je nog 5000 kyat entree per persoon. Sluit je tour af bij Mandalay Hill, hiervoor betaal je zo’n 200 kyat entree per persoon. Een hoop trappetjes op, maar boven een mooi uitzicht over de stad! Onderweg kom je nog wat monniken tegen die ook de klim wagen.
De Hsinbyume Pagoda, de spierwitte tempel is magisch, bijna surrealistisch. Helemaal bijzonder was dat er nauwelijks toeristen waren, dus we hadden de tempel voor onszelf. Zorg wel voor een zonnebril, want al dat wit is fel met de zon erop!
Eten kun je heerlijk bij Marie Min Restaurant, een vegetarisch restaurant tussen 74th en 75th street. Ook het Rainforest Restaurant ertegenover is een aanrader!
Hotel: Sanctuary Mandalay (2 nachten)
Bagan
Bagan is misschien wel de meest magische plek van Myanmar. Je vindt er meer dan 2000 tempels en pagodes, vroeger waren het er zelfs nog veel meer. Ze steken mooi af met een mix van rood/bruin in het groene landschap en je kunt er zigzaggend doorheen dwalen.
Vanuit Mandalay reis je heel makkelijk met de bus naar Bagan, deze reis duurt circa 4 uur. Vaak wordt je met de bus afgezet bij het vliegveld van Bagan. Vanuit daar gaan er taxi’s naar de 3 delen van Bagan; Old Bagan, New Baganen Nyaung U. De meeste accommodaties bevinden zich in New Bagan en Nyaung U. Nadat je de taxi hebt gepakt kom je bij de entree van Bagan en betaal je 25.000 kyat (15 euro) voor 5daagse toegang.
Tijdens je verblijf in Bagan kun je bij ieder hotel, maar ook vaak bij restaurantjes etc. een elektrische scooter huren. Heel fijn om mee te rijden en het maakt geen geluid, dus heerlijk rustgevend langs de diverse tempels touren. Het kost vaak zo’n 5000 kyat (circa 3 euro p/dag). Een fiets huren kan ook, dat is 3000 kyat (€ 1,75).
Bijzondere tempels om te bekijken zijn: Ananda Tempel, Sulamani Phaya, Bupaya Pagoda, Shwesandaw Pagoda, Dhammayangyi Temple (de grootste van Bagan), Shwezigon Paya. Of Sunset Hill of Sunrise View Mount. Maar sla ook gewoon kleine wegen in om rond te kijken, er is genoeg te zien.
Sinds 2016 is het niet meer toegestaan om tempels te beklimmen in Bagan, vanwege veiligheidsredenen voor toeristen maar ook om de tempels geen schade toe te brengen. Toch zijn er plekken waar je als toerist nog wel naar toe ‘gelokt’ kunt worden door een mannetje op een scooter die vraagt of je een tempel wilt beklimmen, bijvoorbeeld de Tha We Tempel. De vraag is of je het risico wil lopen…
Wij kozen er liever voor om de zonsondergang te bekijken van de Bagan Viewing Tower, een (spuuglelijke) toren midden in Bagan. Maar wel met een prachtig uitzicht! Je betaalt 5 euro entree per persoon.
Heerlijk eten in New Bagan doe je bij The Moon 2, een vegetarisch restaurantje met heerlijke binnentuin. Of bijvoorbeeld snel lunchen bij Pizza Bagan. The Black Roseheeft heerlijke verse springrolls. Koffiedrinken bijDate Bakery, Leo Bakeryof Cake de Bagan. In Old Bagan is het restaurant The Moon 1 Restaurant, bekend als Be Kind to Animals the Moon.
Hotel: Villa Bagan (3 nachten)
Kalaw
Met een minibusje van Bagan naar Kalaw. Er werd ons gezegd dat deze rit 9 uur zou duren, maar in 6 uur waren we er.
In de hooglanden van Myanmar ligt het koloniale dorpje Kalaw. Het is een klein dorpje en vooral als uitvalsbasis voor de hike naar Inle Lake. Maar het dorpje zelf is sowieso leuk om te bezoeken. Er is een gezellige overdekte markt, leuke winkeltjes, streetfood karretjes en fijne accommodaties om tot rust te komen voor je hike begint.
Hotel: Hillock Villa Kalaw (1 nacht)
Hiken van Kalaw naar Inle Lake
Onze trekking naar Inle Lake hebben we geboekt bij Jungle King, hun kantoor zit in Kalaw. Je kunt kiezen voor een 2-daagse of 3-daagse trekking.
Voor 30.000 kyat p.p. (20 euro) deden wij de 2-daagse trekking geboekt, dit is inclusief overnachtig, maaltijden en de boottocht op Inle Lake. Het verschil zit hem in de 1edag, wij werden met de auto naar het eerste punt gereden (circa 45 min rijden), terwijl de 3-daagse trekking daar naartoe loopt door diverse dorpjes en verblijven in een homestay.
De eerste dag loop je circa 6 uur en de tweede dag zo’n 4-5 uur. Met een lunch en daarna stap je op de boot naar je accommodatie. Jungle King zorgt ook dat je backpack (die je bij het kantoor in Kalaw achterlaat) netjes met je mee gaat op het bootje.
Het fijne aan Jungle King is dat ze soms net een andere route lopen dan andere organisaties, zodat ze je niet in een stoet van toeristen loopt, maar alleen andere reizigers die met Jungle King lopen tegenkomt. Wij waren in het laagseizoen, dus er waren sowieso weinig toeristen. Daarbij is Jungle King de énige organisatie waar je verblijft in Teetoin Monastery, een Boeddhistisch klooster (m.u.v. volle- of halvemaan dan hebben de monniken een eigen feest). Een super bijzondere ervaring, voetballen met de monniken!
Op de laatste dag kom je in de Inlay Zone, waar je bij een klein loket een ticket (15.000 kyat) als entreebewijs voor het natuurgebied van Inle Lake koopt. Zorg dus voor voldoende cash! Ook voor water onderweg of eventuele snacks.
Hotel:Teetoin Monastery, via Jungle King (1 nacht)
Inle Lake
Na je trekking is het heerlijk om even bij te komen in een lekker verblijf aan het meer, Inle Lake. Er zijn heel veel hotels te vinden, deze zijn iets prijziger, maar perfect voor de ontspanning. Inle Lake wordt omringd door een bergachtig landschap, terwijl op het Inle Lake zelf drijvende tuinen groeien en dorpen op hoge poten zijn gebouwd midden in het water. Deze floating gardens kun je bezoeken en als je de vissers tegenkomt zie je dat zij zichzelf en de boot in balans houden door hun peddel aan hun been te gebruiken.
Hotel: Hupin Inle Lake Khang Daing Village Resort (1 nacht)
Nyaung Shwe
Het dorpje Nyaung Shwe ligt aan Inle Lake, dit is de plek waar de meeste reizigers naartoe gaan na de trekking vanuit Kalaw. Voor 17.000 kyat boek je een boot tour, je bezoekt dan de floating gardens, de Monastery, een grote gouden pagoda, en wat toeristische plekken zoals; de zilversmid, de sigarenfabriek en een weverij.
Als echte Nederlanders huur je natuurlijk fietsen en fiets je naar de Red Mountain Estate Winery, waar je een wijnproeverij doet voor 5000 kyat met een prachtig uitzicht. Fietsen huur je al voor 2000 kyat p/dag. Er is een grote weg en een meer off-road route. Wij adviseren de grotere weg, die is een stuk gemakkelijker fietsen.
Er zijn talloze relaxte cafeetjes en restaurantjes in Nyaung Shwe. Absolute tips zijn; Dream Flavourvoor heerlijke sapjes, Ostobellovoor drankjes ’s avonds, The Red Starmet heerlijke curries. En Paw Paw was ons favoriete restaurantje! En de lekkerste koffie vind je bij Genius Café aan het water. Er zijn ook een paar Spa’s waar je heerlijk je vermoeide benen kunt laten masseren na je trekking, bijvoorbeeld Jasmine Massage & Spa, voor 12.000 kyat (onderhalen voor de prijs kan prima!).
Hotel: Aquarius Inn (2 nachten)
Ook hoorden wij positieve verhalen over Ostello Bello Hostel in Nyaung Shwe.
Yangon
Vanuit Nyaung Shwe vertrekken er nachtbussen naar Yangon. Je wacht dan bij The Garden Modern Food, naast het kantoor van de JJ EXPRESS Nightbus. Prima busreis, met nog een tussenstop voor diner. Je komt ’s morgens vroeg aan in Yangon en moet dan overstappen op een kleiner busje die je bij een droppoint in de stad brengt. Daar kun je een taxi nemen naar je hotel.
In Yangon bezoek je de Shwedagon Pagoda, voor 10.000 kyat pp. Ook kun je makkelijk een sarong huren voor 3000 kyat als je die niet zelf hebt. Dit bouwwerk van bijna 100 meter hoog en bestaande uit 50.000 kilo puur bladgoud is op z’n zachts gezegd imposant. Deze tempel zou de oudste pagode ter wereld zijn, je vindt er ook tientallen kleinere pagodes, muurschilderingen en Boeddhabeelden.
Bezoek ook de Bogyoke Aungh San Market, een grote overdekte markt. Of doe de circle train, rondje stad in zo’n 3 uur. Vanuit de trein zie je het lokale leven van de Birmezen.
De 19th Street mag niet ontbreken aan je bezoek in Yangon, dit is de BBQ straat van Yangon. De hele straat wordt ’s avonds omgetoverd, alle krukjes worden buiten gezet en overal is eten.
Yangon is de grote stad van Myanmar met veel expats, hierdoor zijn er talloze hippe restaurantjes en cafeetjes. Zoals; Café in Town (koffie), Sofaer & Co (lunch/diner), Gekko (bar). Maar ook Coffee Circels, The Rangoon Tea House, Bar Boon (Nederlands!) of Sharkey’s voor een lunch. Ook favoriet Café Salween, om tijdens de tropische regenbuien even spelletjes te doen en te schrijven. Heel fancy eten en cocktails doe je bij Babett’s, dit zit onder Hotel G. Heel lekker, wel westers en dus ook meer westerse prijzen. Sowieso is alles in deze stad een stuk prijziger dan de rest van het land.
Hotel: Best Western Chinatown Hotel (3 nachten)
Van Myanmar naar Cambodja
Wij vlogen vanuit Yangon, via Bangkok naar Siem Reap. Dit is een korte vlucht en prima te doen. Let op! Voor Cambodja heb je een visa nodig, deze bestel je vooraf online (e-visa) voor circa $36 dollar. Bij aankomst in Siem Reap moet je ook nog een extra geel papiertje invullen. Deze liggen klaar op statafels voor je de douane rij in gaat. Vergeet ‘m niet in te vullen anders moet je terug in de rij! Ook je blauwe papiertje (krijg je in het vliegtuig) moet je inleveren bij de douane.
Cambodja
Siem Reap
Denk je aan Cambodja, dan denk je aan Angkor Wat. Siem Reap is de perfecte uitvalbasis voor een bezoek aan de wereldberoemde tempels van Angkor. Mede hierom is Siem Reap ook de meest toeristische plek van Cambodja. Het is een prima stadje om je een paar dagen te vermaken, ’s morgens vroeg bezoek je de tempels en de rest van de middag kun je uitrusten, rondslenteren langs de vele winkeltjes of lekker eten in de verschillende restaurants.
De Nightmarket en Pubstreet zijn zeker een bezoekje waard, ’s avonds zijn er overal kraampjes met kleding en souvenirs. En voor drankjes en/of stappen kun je rondom Pubstreet overal terecht. Onze favoriete hotspots staan hieronder.
De tempels van Angkor, absoluut één van de hoogtepunten van je reis door Cambodja. Het is slim om je wel een beetje voor te bereiden voordat je Angkor bezoekt, want er zijn veel toeristen en het is fijn als je soms de tempels ‘voor jezelf’ hebt. Het bezoeken is simpel, via je hotel/hostel regel je een tuktuk die je de hele dag rondrijdt langs de tempels. Vaak hebben ze een standaard route langs de grootste en mooiste tempels. Je kunt hier en daar natuurlijk zelf nog aangeven of je iets anders wil zien. Zo’n eigen chauffeur is prettig want je hebt zelf de tijd om rond te kijken en hij wacht je op. Dit kost circa $15 dollar + $8 dollar extra als je de sunrise wil zien.
Je ticket voor Angkor koop je bij een balie, waar je chauffeur je netjes afzet en weer oppikt zodra je het ticket hebt.
1-dag ticket $37 dollar
3-daags ticket $69 dollar
De standaard ‘korte’ route is langs de grote tempels (duurt circa 6 uur).
- Angkor Wat, heel toeristisch, maar waanzinnig mooi en groots. Bij sunrise staat het vol toeristen, maar zodra je de tempels ingaat wordt het rustig en heb je mooie plekjes voor jezelf.
- Bayon, dit is de tempel met de vele gezichten. Hij opent om 07.30 dus eet je ontbijtje to-go als je wacht. Tegenover Bayon is de Terrace of the Elephants, hier loop je makkelijk even naartoe. Alsof je door Jungle Book set loopt.
- Ta Keo, de hoogste tempel die je kunt beklimmen.
- Ta Phrom, bekend van Tomb Raider. De natuur is dwars door de tempels heen gegroeid, een bijzonder gezicht.
Let erop dat bij je bezoek aan de tempels van Angkor Wat je gepaste kleding draagt, bedek je schouders en knieën.
Bezoek ook het Phare Circus, ze geven hier kansarme jongeren de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en opleiden tot circusartiest. Het is een waanzinnig mooie show! Tickets zijn online te verkrijgen
Hotspots:
Lunchen bij Artillery, superleuk en knus tentje met heel gezond eten! De lekkerste cocktails in een klein barretje vind je bij Miss Wong. Live muziek en biertjes zijn te vinden bij Beotnik. Vega lunch bijChamkan,koffie bij Gelato & Coffee.De absolute favoriet was wel Sisters Srey Café, waar ze ‘kansarme’ jonge locals opleiden tot horecapersoneel. Heerlijk eten en een mooie gedachte!
Hotel: Central Corner d’Ankor (2 nachten)
*Bij de meeste hotels in Siem Reap zit een shuttle vanaf de Airport naar het centrum, dit is heel fijn na een lange reisdag! Maar je kunt uiteraard ook een Grab taxi boeken.
Battambang
Van Siem Reap naar Battambang is een busrit van 3,5 uur. Deze bussen zijn overal te boeken, via het hotel waar je verblijft.
Het stadje Battambang wordt vaak overgeslagen tijdens de reis door Cambodja, toch vonden wij het een gemoedelijk plaatsje. Het voelt een beetje Frans koloniaals aan en je bevindt je dichterbij de locals dan in een grote stad als Siem Reap. De bevolking in Battambang is superaardig en gastvrij.
De highlight is het ritje met de Bamboo Train, een oude spoorrails wordt gebruikt met ouderwetse bamboe treintjes. Met de tuktuk ($4) naar het startpunt. Een ritje kost slechts $5,- en je gaat in een noodvaart zo’n 20 minuten heen en terug (ligt aan hoe druk het is). Want als je een tegenligger treft, moet één van de karretjes eraf getild worden en daarna weer teruggeplaatst worden. Een attractie op zich dus!
Na ons bezoek bij het Phare Circus, wilde wij als docenten graag ook de school achter dit mooie concept bezoeken. Je Phare Circus School zit in Battambang en voor $5,- dollar krijg je een rondleiding van een leerling, die dan zijn/haar Engels oefent. Een bijzonder bezoek, zo blijkt dat de school fietsen koopt voor de kinderen die uit verre landbouwgebieden komen.
Lekker eten doe je bij Jaan Bai, ook hier zit een bijzonder verhaal achter. Kinderen uit een weeshuis worden opgeleid tot ober, dit restaurant zet zich enorm in tegen Human Trafficking. Bij Bar Angzijn lekkere GT’s te drinken. Gezonde lunch en hele lekkere koffie vind je bij Kinyei Cafe.
Hotel: Royal Hotel (2 nachten)
Phnom Penh
Voor $10 dollar reis je per bus (circa 5 uur) naar Phnom Penh. Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja, vooral bekend vanwege de geschiedenis over het Rode Kmer leger. Bijzonder indrukwekkend zijn de Tuol Sleng gevangenis en de Killing Fields.
De Tuol Sleng gevangenis (S21) adviseren wij om als eerst te bezoeken. De entree is $8 dollar met een Nederlandse audiotour. Je kunt ook zonder audiotour naar binnen, maar dan krijg je toch minder mee van de geschiedenis verhalen. In stilte loop je rond langs de diverse plekken waar je de afschuwelijke verhalen hoort over hoe het eraan toe ging in deze gevangenis. Denk eraan dat je je gepast moet kleden, lange broek en afgedekte schouders. Hier rondlopen kost je zo’n 2 uur.
Vervolgens bezoek je de Killing Fields,er hangt een grimmige sfeer, je voelt de beladenheid van deze plek. Vanuit de gevangenis werden hier zo’n 17.000 mensen vermoord. Ook hier kun je een Nederlandse audiotour doen, dit kost $6 dollar. Alle bezoekers staan verlagen te kijken naar de massagraven. We adviseren ook om na je bezoek even een rust moment in te lassen, om de indrukken te laten bezinken.
’s Avonds kun je goed naar Street 308, een wijkje in Phnom Penh vol leuke restaurantjes en barretjes. Loop zigzaggend rond en je vindt vanzelf leuke plekjes.
Hotspots:
Superlekker eten doe je bij Eleven One Kitchen, in de sfeervolle binnentuin. Dit is een 99% plasticfree restaurant en houdt zich actief bezig met duurzaamheid. Na je bezoek aan de Tuol Sleng gevangenis en de Killing Fields is het fijn om even tot rust te komen bij het Backyard Cafe, met heerlijk eten en om alle indrukken even te laten bezinken. Heel fijn plekje voor drankjes is APRIL Café, lunchen kan bij Artillery Café(net als Sieam Reap). En rondom Street 208: Piccola Italia da Luigi, beste pizza. The Bus, een oude Engelse bus die nu functioneert als bar. En de Red Bar, met een hoog terras.
Hotel: Blue lime Phnom Penh (2 nachten)
Kampot
Vanuit Phnom Penh reis je in circa 3 uur richting Kampot. Na alle drukte is het heerlijk om in dit sfeervolle plaatsje Kampot aan te komen. Kampot ligt aan een grote, gelijknamige rivier. Het is gemoedelijk en relatief rustig. Je kunt ervoor kiezen om te verblijven in het stadje zelf of juist in een mooie rustgevende accommodatie aan de rivier.
Tot rust komen met een yoga lesje of lekker eten kan bij Simple Things. Bijzonder bezoekje is het eten bij Epic Arts Café waar de dove medewerkers je bestelling opnemen in gebarentaal (op de placemat liggen instructies). In het Karma Hostel Kampot zijn vaak feestjes met live muziek en een hoop andere reizigers.
Spring op je scooter naar het plaatsje Kep. In Kep vind je de grote Crab Market. Hier worden dagelijks talloze zeeproducten verkocht, overal ligt vis, verse krabben en nog veel meer. Kijk je ogen uit, kies je krab en eet smakelijk! Onderweg kun je ook nog een stop maken bij Kep Coffee. Dit ritje is met de scooter vanaf Kampot circa 30 minuten.
Hotel: Samon Village (2 nachten)
Naar de Koh Rong Eilanden via Sihanouksville
Met de bus van Kampot naar Sihanouksville is $6 dollar. In een kleine 4 uur rijd je naar deze vieze (!) stad. Deze plaats is de afgelopen jaren uitgegroeid naar een gigantische havenstad en in handen van rijke Chinezen. De stad is een complete bouwput vol vuilnis. Je bent hier puur om de boot naar de Koh Rong eilanden te pakken.
Let op! In het regenseizoen staat de stad voor de helft onder water. Wij waren er toen ook, dit zorgt voor files en dus vertraging. Neem je reistijd naar de boot dus ruim.
Deze overtocht kun je vaak via het hotel/hostel waar je verblijft op het eiland regelen. Maar ook zelf online, je moet wel goed weten waar je moet zijn. Je koopt een return ticket $23 dollar p.p. Als je tussendoor nog van Koh Rong naar Samloem wil of andersom betaal je nog $5 dollar los. De overtocht met de speedferry duurt zo’n 45 minuten.
Koh Rong Samloem
Ultiem chillen in Cambodja doe je op de Koh Rong eilanden. Wij vonden Koh Rong Samloem het leukste omdat het iets idyllischer is. Saracenen Beach is het ‘hoofdstrand’ van Koh Rong Samloem, hier komen de (speed)ferrys aan. Hike bijvoorbeeld door de prachtige jungle naar Lazy Beach, voor een prachtig geelgoud strand. Deze hike is circa 45 á 60 minuten naar de andere kant van het eiland. Of je wandelt naar Sunset Beach, waar je –zoals de naam al zegt- een mooie zonsondergang kunt zien. Je kunt verder heerlijk zwemmen, snorkelen, massages krijgen, yogalessen volgen. Oftewel: genoeg te doen ter ontspanning!
Tip! Boek van tevoren je accommodatie, want een hoop accommodaties zitten in het hoogseizoen snel vol.Favoriete restaurantje: Bamboo Jam.
Hotel: Paradise Villas Koh Rong (4 nachten)
Koh Rong
Vanaf Koh Rong Samloem vaar je voor $5 dollar met de ferry naar Koh Rong. Koh Rong is de grotere broer van Koh Rong Samloem, het is net wat groter, wat drukker en wat meer ontwikkeld. Wat je kunt doen op Koh Rong is bijvoorbeeld zwemmen met lichtgevend plankton. In de zee zit plankton wat oplicht wanneer er snelle bewegingen in het water zijn. Overal om je heen zie je kleine lichtgevende puntjes. Ook kun je diverse boottours boeken, waar je de hele dag op een boot zit en gaat vissen, snorkelen en de zonsondergang bekijken. Zo’n trip kost circa $8 tot $10 dollar inclusief lunch.
Je kunt ook kayakken en SUPPEN op Koh Rong. Verder zijn er veel leuke barretjes en restaurantjes. Bijvoorbeeld bij The Nest Beach bar,CoCo, Runawaysof een van de BBQ-restaurants op het strand met je voetjes in het zand.
Hotel: Paradise Bungalows Koh Rong (2 nachten)
Praktische tips!
Myanmar
- Visum Myanmar – online aanvragen, klik hier. E-vista online kost $70 dollar.
- Dollars – meteen bij een ATM pinnen bij aankomst, houdt ze ‘netjes’. Zorg dat ze niet te veel kreukelen.
- Betalen – Betaal altijd in Kyats, dat is voordeliger dan in dollars. Neem bijv. alleen $20 mee voor nood.
Cambodja
- Visum Cambodja– online aanvragen, klik hier. E-visa online kost $36 dollar, deze in tweevoud meenemen.
En verder…
- GRAB – Dit is de Uber van Azie, het werkt perfect en je bent het voordeligst uit. Als je geen internet hebt, kun je van te voren opzoeken hoeveel het ritje kost en deze prijs voorleggen aan de tuktuk chauffeur. Werkt top!
- Tempels – Neem altijd een sjaal, sarong o.i.d. mee, zodat je zonder problemen tempels kunt bezoeken.
- Rijbewijs – Zorg voor een internationaal rijbewijs, dit kunt je gemakkelijk aanvragen bij de ANWB.
- Creditcard– Zorg voor een creditcard en verhoog van tevoren je limiet.
- Offline map– Gebruik bijv. meof Ulmom Pro en ‘pin’ daarin alles vast wat je wilt gaan zien. Zo proberen wij altijd een overzicht te krijgen van wat waar is en wat je kunt bezoeken. Zo vorm je ook gemakkelijk een reisroute.
- Hotspots– Zoek je een leuk eettentje? Zoek dan een van de bovengenoemde hotspots op op Instagram en kijk of het je aanspreekt! Of bekijk onze stories van USA op @travelgingers