Skip to main content
Een (lang) weekend weg? Edinburgh is hip! De prachtige gebouwen in de stad, struinen door de steegjes, een kasteelbezoek of je verwonderen bij een van de mooie uitzichtpunten van de stad. Er is genoeg te doen bij onze overburen in Schotland!

Periode: 4 nachten (april)

Verblijf: BnB Portobello Beach 

Highlights

The Royal Mile 

De meest toeristische plek in heel Edinburgh is de Royale Mile, de hoofdstraat van de oude stad (Old Town). Alle kleine steegjes, die closes worden genoemd, komen uit op deze grote straat. De Royale Mile start op de top bij Edinburgh Castle en loopt helemaal door naar Holyrood Palace.

Edinburgh Castle

Dit kasteel is één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Edinburgh, dit komt onder andere omdat het op de Castle Rock ligt. Vanaf hierboven heb je een adembenemend uitzicht over de oude stad. Daarnaast kun je in het kasteel ook kroonjuwelen bewonderen. Let op! Het is erg toeristisch, dus lange rijen!

Mary King’s Close

Onder Old Town ligt nog een hele stad verborgen! Het nieuwe deel (bekend van de Royal Mile) is erboven op gebouwd. Je kunt Mary King’s Close alleen bezoeken met een tour inclusief een gids. Een Nederlandse audioguide is ook mogelijk! Dan krijg je een ondergrondse rondleiding over de geschiedenis van deze verborgen stad. Je ziet hoe de mensen leefden, maar ook welke invloed de pest heeft gehad op de stad. Foto’s maken is niet toegestaan.

Het National Museum of Scotland

Tijdens je trip naar Edinburgh zal het vast een keertje regenen. Een perfecte activiteit is dan het bezoeken van het National Museum of Scotland. Het is een interessant museum en zowel leuk voor jong en oud. Geschiedenis verhalen over de telefoon, maar ook vliegtuigen en Schotlands beroemdste schaap Dolly (eerste gekloonde zoogdier) is hier te vinden. Het museumbezoek is gratis!

Victoria Street

Diverse leuke winkeltjes en allemaal panden met prachtige gekleurde geveltjes. Een vrolijk geheel om even tussendoor te wandelen. Vaak is dit onder de Harry Potter fans een favoriete straat omdat Diagon Alley gebaseerd is op dit straatje.

Dean Village

Aan de rand van de stad ligt het schattige dorpje Dean Village. Je loopt er vanaf Princess Street in een klein kwartiertje naartoe. Een totaal andere sfeer dan de stad, het is gemoedelijk, pittoresk en zeer sfeervol. Heerlijk om even tot rust te komen en indrukken van de stad te laten bezinken.

Arthur’s Seat

Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt aan je bezoek in Edinburgh: Arthur’s Seat. Arthur’s Seat is van oorsprong een vulkanische berg, vlakbij Hollyrood Palace. Deze berg maakt deel uit van een soort park, er lopen dus veel locals met de hond of er rennen mensen de berg op. Er zijn dan ook meerdere routes naar boven. Eenmaal boven wordt je beloond met een 360 graden uitzicht over de stad.

Portobello Beach

Dat je naast de stad ook een fijn strand vlakbij Edinburgh hebt weten veel bezoekers niet. Portobello Beach heeft een brede kuststrook en een gezellige boulevard vol met fijne eettentjes. Parkeren met een huur auto kan gratis in de straten achter de boulevard, maar ook met het openbaar vervoer kun je vanuit het centrum hiernaar toe reizen. Het is circa 7 kilometer.

Loch Lomand, Glencoe, de Scottisch Highlands

Voor wie nog verder reist naast Edinburgh wat extra reistips. Via het prachtige meer Loch Lomand reis je met de huurauto richting Glencoe. Dit is misschien wel de meest bekende vallei van Scotland. Het heeft iets mysterieus en het is onwijs rustig, geen hordes met toeristen wat een bijzondere sfeer geeft. Je kunt uren uit je raam kijken en je blijven verwonderen.

Eten & Drinken

Food & Vintage

Na heerlijk rondlopen is het natuurlijk fijn om op leuke plekken koffie te drinken en te eten. Maar Edinburgh staat ook bekend om de talloze hippe vintage winkels. Een absolute tip: Armstrongs Vintage op Grassmarket.

Ontbijt, Koffie & Taart (en meer!)

Koffie drinken kun je op heel veel leuke plekken, bijvoorbeeld Castello Coffee Co, Lovecrumbs voor heerlijke taartjes, The Milkman, Fortitude Coffee Merchants, Brew Lab, Press Coffee. Of lekker ontbijten bij Milk Cafe. Of als je van figuurtjes in je cappuciono houdt: Café Noir.

Bij Portobello Beach kun je lekker lunchen bij The Beach Houseof een bagel halen bij BAGELS.

Bars en (speciaal) biertjes

Een hippe uitgaansplek is Paradise Palms, live muziek en toffe aankleding en veel, heel veel keuze in craft biertjes (én cocktails!).
Heerlijk eten doe je bij Ting Thai Caravan en de Hula Juice bar is ook een absolute favoriet voor een heerlijke lunch en verse sapjes.

Als je graag wil gaan stappen is Sneaky Petes dé plek. Deze plek heeft ook diverse prijzen gewonnen. Maar ook Mash House is hippe spot!

Vervoer & praktische tips

Per vliegtuig kun je met de tram heel gemakkelijk en betaalbaar naar het centrum. De laatste halte is op het vliegveld en in 30 minuten sta je in het centrum. In het centrum zelf is vrijwel alles op loopafstand. Er zijn natuurlijk ook hop on / hop off bussen en ook verplaatsen met Uber is mogelijk.

Maar ook reizen per huurauto is heel goed te doen door Schotland, wij huren onze auto altijd bij SunnyCars en hebben daar goede ervaringen mee.

Gebruik een offline map (bijv. Maps.me of Ulmom Pro) en ‘pin’ daarin alles vast wat je wilt gaan zien. Zo maken probeer ik altijd een overzicht te krijgen van wat waar is en daardoor te kijken wat je gemakkelijk kan bezoeken.

Tip: zoek je een leuk koffietentje? Zoek dan een van de bovengenoemde hotspots op op Instagram en kijk of het je aanspreekt! Of bekijk onze stories van Edinburgh op @travelgingers

Leave a Reply